Artikkelbilde


Elektriker tok master of science i England

Det er en litt kjølig lørdag i oktober. Sammen med Stein Even Thomassen står vi på drømmenes teater: Old Trafford. Stemningen er utrolig. Over 67 500 fans hyller verdens mest populære klubb. Her er det alltid fullt.

Stein Even er utdannet elektriker. For drøye tre år siden bestemte han seg for å ta ingeniørutdanning i Storbritannia. Han søkte på seks universiteter i Leeds, Newcastle, Bristol, Manchester, samt to i Skottland. Han fikk positive svar fra alle.
Da ble Manchester United tungen på vektskålen.
– Jeg kikket på tilbudene fra de forskjellige skolene, informasjon om byene og slikt. Men egentlig var jeg aldri i tvil, sier Stein Even.

Gode studieforhold
Nå er det snart gått tre år. Han skal være her i minst fire. Da er Stein Even ferdig med graden Master of Science, eller det som mange kjenner som sivilingeniørutdannelse.
– Det er et fantastisk studentmiljø her med drøye 90 000 studenter fra alle verdenshjørner. Studentene er fordelt på tre universiteter. Jeg går på University of Manchester Institution for Science and Technology (UMIST). Dette er et av Europas beste tekniske universiteter med gode lab-forhold og et solid forskningsmiljø, sier Stein Even fornøyd.

En annen fordel er at i England kan man ta en Master of Science på fire år, mens det tar fem år i Norge. I tillegg får studentene tettere oppfølging. Det er mange tester og prosjekter på studieplanen. Dermed får man ifølge Stein Even bedre kontroll med sitt eget studieløp.

– Du blir mer internasjonalt orientert ved å studere i utlandet. Du opp-lever andre kulturer på en helt annen måte enn i Norge. Vi har studenter fra Singapore, India, Pakistan, Japan, USA, hele EU-området og Sør-Amerika, sier Even.

Eventyrlysten
Årene i Manchester har gitt Stein Even økt eventyrlyst.
– Jeg ser for meg en internasjonal yrkeskarriere, og elektroingeniører trenger de over hele verden.

Dessuten kan jeg med min utdannelse velge innenfor et bredt spekter av yrkesretninger. Alt i fra olje-, gass- og energiindustrien til analytiker i en investeringsbank. I olje- og gassindustrien trenger de for eksempel elektroingeniører til å legge avanserte kabler for fjernstyring, elektrisk kraft og data, sier Stein Even.
Han angrer ikke på at han tok fagbrev som elektriker før han begynte på studiene.
– Jeg trengte litt tid i arbeidslivet og trivdes veldig godt som elektriker. Dessuten får jeg bra betalte feriejobber når jeg er hjemme. Det lever jeg godt på her, sier Stein Even og smiler.

– Overgangen fra yrkesfag og industrijobb til høyere utdanning var heller ikke så vanskelig. Jeg gikk ett år på forkurs ingeniør i Norge først, og kom dermed inn i studietilværelsen på en god måte.

Engasjert student
Manchester er en drøm for studenter som søker etter en studieby med et rikt uteliv og kulturliv. Byen er kompakt med utallige utesteder, teater, kinoer, egen opera, konserter og flere store handlesentre.
– Man får i hvert fall ikke fritidsproblemer her, sier Stein Even.
Sammen med to kompiser har han leid seg en Penthouse-leilighet midt i byen. Tre minutters gange fra universitetet og alt som er kjekt.

Selv er Stein Even president i Den Nordiske Foreningen i Manchester. Foreningen har nærmere 200 medlemmer fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. De er en god blanding av studenter og folk om jobber i Manchester. De arrangerer studentfester, markerer nasjonaldager og hjelper de skandinaviske studentene ved behov, samtidig som de prøver å følge opp nyankomne.

One United
Tilbake på Old Trafford igjen. Man U rundspiller Birmingham City. Fra tribunen runger hyllesten til hjemmelagets store stjerne.
– Ruud van Nistelrooy, tra, la, la, la – Ruud van Nistelrooy, tra, la, la, la. Stein Even er med på hyllesten.

Slik blir Stein Even sivilingeniør i elektrofaget:

  • Videregående skole – VG1 og VG2 elektro
  • VG3/2-årig læretid i bedrift
  • 1-årig forkurs ingeniør ved Høgskolen i Agder
  • 3-årig Bachelor of Engineering, Electrical Engineering and Electronics
  • 2-årig Master of Science i elektro
Del på Facebook