Artikkelbilde


Jorda rundt med oljeindustrien

Hva med en oljejobb i Texas? Blant høye skyskrapere i Houston, verdens oljehovedstad. Der jobber Hilde Lunde. Hilde Lunde er reservoaringeniør og tok sin Master of Science ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, i Trondheim.

Allerede da fikk Hilde en forsmak på de internasjonale arbeidsmulighetene oljeindustrien kan by på i forbindelse med et utvekslingsprogram mellom NTNU og Institute Francaise du Petrole i Paris. I den franske hovedstaden gjennomførte hun arbeidet med den avsluttende diplomoppgaven.
– Det var en nydelig by og selv om jeg jobbet mye med diplomoppgaven fikk jeg smake litt på stemningen der, sier Hilde smilende.
Etter fem spennende år som student fikk hun jobb som reservoar-ingeniør i Stavanger. Lysten på å reise ut var imidlertid veldig stor. Derfor tok hun ut to måneders permisjon fra jobben for å delta i et prosjekt i Naryan Mar i Nord-Russland.

– Jeg var med i et programmeringsarbeid for å verdsette oljefelt i området. Dette var del av et undervisningsopplegg innen petroleum i regi av NTNU, den lokale administrasjonen i Naryan Mar og Pomor-universitetet i Arkangelsk.

Jorden rundt
Etter knappe halvannet år i Stavanger dukket muligheten i Houston opp. Der ble Hilde en del av et team som skulle vurdere nye brønner og feltutbygginger over hele verden. Som reservoaringeniør var jobben å anslå hvor mye olje eller gass brønnene inneholdt og om det ville være lønnsomt å ta den opp.

Jobben sendte Hilde nærmest på jordomreise, med prosjekter i England, Italia, Japan, Vietnam og Sør-Amerika.

– Å få jobbe med det man liker og samtidig bo og reise i utlandet har gjort dette til en drømmejobb for meg, forteller Hilde.
Etter to år i USA dukket en ny jobb opp i Indonesia. Det var et spennende land og helt annerledes enn USA. Jeg lærte mye både personlig og faglig. Jeg ble der i vel to år, da fikk jeg tilbud om å komme tilbake til Houston og jeg takket ja.

Spennende prosjekter
– Jeg har fått mye frihet i jobben og vært med på mange prosjekter. Jeg har blant annet jobbet med et gassfelt på land i Texas. Min jobb var å finne ut hvor gassen lå i feltet og om det var økonomisk å bore. På dette feltet hadde vi veldig gode resultater. Det var ikke et stort felt sammenlignet med de på norsk sokkel, men det var veldig lønnsomt fordi gassen var billig å produsere. Det koster ikke mye å sette i drift en land-rigg i forhold til å bygge for eksempel Troll-plattformen, sier Hilde.

I fjor sommer gjorde Hilde et karrierehopp. Da fikk hun jobb som intern investeringsanalysekonsulent. Enkelt forklart leder Hilde ulike team gjennom en såkalt risiko- og beslutningsprosess.
– Sluttproduktet er en økonomisk modell som jeg lager ut fra de utfordringene teamene har funnet i prosjektet. Det er mye nytt å lære, sier Hilde som helt klart stikker seg ut blant kollegene.

– Miljøet er ganske dominert av menn som er 10-20 år eldre enn meg, men jeg opplever ikke det som noe problem. Tvert i mot. Jeg opplever at det blir verdsatt. Dessuten - du vet jo at vi kvinner kan ha flere enn en tanke i hodet på en gang, og det er jo en fin fordel i et mannsmiljø, sier Hilde og smiler.
– Jeg er mest opptatt av at jobben er utfordrende og lærerik. Jeg har valgt å satse noen år på karrieren. Det har gitt meg muligheter og opplevelser jeg aldri ville vært foruten, sier Hilde fornøyd.

Minner for livet
Overgangen fra lille Grimstad til Houston er enorm. Byen er den hurtigst voksende i USA og nærmere 5 millioner mennesker fra hele verden bor i Houston.
I løpet av årene i Houston har imidlertid Hilde funnet ut at millionbyen er mer enn en asfaltjungel, slik hun fikk inntrykk av da hun var her første gang i studietiden.

– Jeg har fått meg et trivelig hus med en liten hage, en gammel Mercedes kabriolet og gode venner. Jeg stortrives, sier Hilde.
– Det er et rikt kulturliv her med teater, opera, restauranter og utesteder, samt massevis av konserter. I det siste har jeg vært på Pearl Jam, Santana, Macy Gray og Lenny Kravitz – bare for å nevne noen.
– Hvis jeg en dag reiser hjem – så kommer jeg til å savne dette livet, avslutter Hilde.

Slik ble Hilde reservoaringeniør:

  • Videregående skole med fordypning i matematikk, biologi og kjemi
  • 5-årig Master of Science ved fakultet for petroleums- og geofag ved NTNU i Trondheim
Del på Facebook