Artikkelbilde


På dypt vann

Da Mohammed Kamil var liten, likte han å skru på småting. Nå skrur han på 50 tonn tunge juletrær.

Mohammed Kamil er lærling i havbunnsinstallasjoner. Da må han ha blikk for de store tingene.
– Jeg har alltid likt å skru. I stedet for å arbeide med små biler, får jeg arbeide med virkelig store installasjoner. Utstyret jeg jobber med nå, kan veie opp mot 50 tonn. Det er spennende, slår 21 år gamle Mohammed fast.

Fra jordens indre
På toppen av hver eneste olje- og gassbrønn, dypt nede på havbunnen, er brønnhodet og juletreet plassert. Juletreet består av rør og ventiler som skal sørge for at innholdet i brønnen kommer trygt og sikkert opp fra jordens indre.
 – Som havbunnsinstallatør, blir jobben min blant annet å bygge og vedlikeholde juletrærne, sier Mohammed.
Vedlikeholdsarbeidet kan både foregå på land og ute i havet.

Dypvannstrær
Mohammed har aldri angret på at han valgte å satse på store installasjoner.
– Jeg har gledet meg til å gå på jobb hver eneste dag. At jeg hele tiden lærer noe nytt, gjør arbeidet spennende, sier han.
Juletrærne som Mohammed stort sett arbeider med, er bygget opp av en rekke rør og ventiler. Tungen skal holdes rett i munnen, hodet være klart og hendene stødige for å ha kontroll på de høyteknologiske installasjonene.– Jobben er variert. Her får jeg stelle med både mekanikk og hydraulikk, sier han.

Øde havoverflate
Tiden for de tradisjonelle plattformene er så godt som over på norsk sokkel. Framtidens olje- og gassfelt vil i stor grad være basert på undervannsteknologi.
De nye olje- og gassbrønnene vil bli boret på steder langt borte fra de eksisterende plattformene. Innholdet i brønnene vil enten bli ledet via plattformer som er i produksjon i dag, eller via rørledninger direkte inn til land, som ved Ormen Lange-feltet utenfor Mørekysten og på Snøhvit-feltet i Barentshavet.

På land og i havet
Som førsteårs lærling har Mohammed arbeidsplassen sin på land. 
– Neste år skal vi begynne å reise offshore, sier han.
Han har allerede fått en snikpremiere på hvordan offshorelivet kan være.
– Jeg fikk en tur ut på en borerigg. Det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, smiler han.

Norsk og arabisk
Når Mohammed ser inn i framtiden, er han ikke i tvil om at han vil jobbe i olje- og gassindustrien.
– Mitt første mål er å få fagbrev i brønnfaget havbunnsinstallasjoner. Kursen videre har jeg ikke helt staket ut, men jeg ser ikke bort fra at jeg tar meg en ingeniørutdannelse etterpå, sier han.
Mohammeds slekt stammer fra ulike deler i den arabiske verden. Drømmen er å få en jobb der han kan være et bindeledd mellom oljebransjen i Norge og oljebransjen i den arabiske verden.
– For oss som er unge i dag, er verden en ganske liten plass. At jeg utdanner meg i en internasjonal bransje, gir meg fleksibilitet og gjør fremtiden spennende, sier Mohammed. 


 
 Mohammeds vei til yrkeslivet…
  • VG1 TIP
  • VG2 Brønnteknikk
  • VG3 Lærling i havbunnsinstallasjoner
Del på Facebook