Artikkelbilde


Praktisk utdannelse – store muligheter

19 år gamle Nicholas Simonsen har valgt en utdannelse som krever at han står på. Til gjengjeld får han en spennende og variert arbeidshverdag – og mye fritid.

– Jeg vil ha en utdannelse som gir meg gode muligheter videre i livet, svarer Nicholas når han blir spurt hvorfor han har valgt en utdannelse som fører mot et arbeidsliv offshore.
Egentlig hadde han planer om å gjøre som mange av vennene sine; studere noe innen data. Etter litt tid i tenkeboksen kom han fram til at en praktisk jobb i olje- og gassindustrien var mer passende for ham.

Rivende utvikling
– Jeg fant ut at det måtte være utrolig bra å få en jobb i ”oljå”. Ved å sikte meg inn mot en jobb offshore, får jeg varierte arbeidsoppgaver, god lønn og mye fritid. Når alt kom til alt var ikke valget så vanskelig, sier han.
Etter godt over ett år i læretid, er han blitt enda mer sikker på at han har valgt rett.
– Industrien er i en vanvittig utvikling hele tiden. Jeg får jobbe med masse spennende utstyr og ny teknologi. Ingen arbeidsdager er like. Jobben er alltid utfordrende, sier han.

Siste mann på dekk
Nicholas har valgt fagretningen komplettering. Hans jobb er å gjøre olje- og gassbrønner klare for produksjon.
– Vi er de siste som er på boredekket før produksjonen starter. Ved hjelp av forskjellig utstyr, fører vi blant annet avanserte sikkerhetsventiler og packere ned i brønnen for å hindre ukontrollerte utblåsninger. På norsk sokkel skal det til enhver tid være to sikkerhetshindringer i hver brønn for å gjøre produksjonen trygg, sier Nicholas.

Stenger av
Nicholas og kollegene blir også kalt ut på boredekket når en brønn eller deler av en brønn skal stenges igjen.
– Oljen og gassen kan ligge i flere lommer, reservoar, nede under havbunnen. Av og til hender det at det midterste av tre reservoarer skal stenges, fordi det er umulig å hente opp mer olje og gass derfra. Selskapet skal fremdeles hente olje og gass fra reservoarene både over og under det som er tomt. Da er vår jobb å stenge igjen, plugge, det midterste reservoaret, sier han.
For å utføre jobbene bruker de flere typer verktøy. Ord som wireline, DPU og drillpipe renner ut av munnen til Nicholas.
– Du kommer fort inn i fagspråket, smiler han.

Inspirerende
Læretiden i oljeserviceselskapet har gjort Nicholas enda mer tent på å satse på en jobb i olje- og gassindustrien.
– Jeg oppdaget raskt at jeg måtte stå på selv om jeg ville lære noe. Selv om jeg må være aktiv for å lære, har jeg aldri angret på fagretningen, sier han.
Når han blir ferdig med læretiden, er planen å studere videre til petroleumsingeniør. Med den praktiske bakgrunnen sin, vil han bli en ettertraktet jobbsøker i industrien.
– Jeg kunne selvsagt valgt å begynne å jobbe med en gang. Samtidig tror jeg det er lettest å utdanne seg når jeg er ung. Etter noen år offshore blir jeg kanskje for avhengig av lønna til at jeg orker å studere videre. Nå får jeg tatt utdannelsen i en engang – og vet at jeg går mot en lys framtid i olje- og gassindustrien, sier Nicholas.

_________________________________

Navn: Nicholas Simonsen
Utdanning:
VG 1 TIP
VG 2 Brønnteknikk
Lærling i komplettering
__________________________________

Del på Facebook