Artikkelbilde


Virkelighetens Playstation

21 år gamle Grete Gjesteland ville jobbe med noe praktisk. Hun endte opp med å bli verdens første kvinnelige FU-operatør med fagbrev i fjernstyrte undervannsoperasjoner.

Da Grete Gjesteland skulle velge studieretning etter ungdomsskolen visste hun at det måtte bli noe innenfor elektronikkfagene. Hun hadde lyst til å ha en variert og interessant jobb.
– Etter VG1 elektro begynte jeg på VG2 automatiker. Egentlig hadde jeg tenkt å fortsette på VG3, men da jeg hørte at det var mulig å begynne som lærling med fjernstyrte undervannsfarkoster kastet jeg meg på. Faget var nytt og læreplassene attraktive. Olje- og gassbransjen har dessuten alltid virket spennende. Jeg har aldri angret på valget, sier hun.

Verdens første
Våren 2004 var hun ferdig med to og et halvt års læretid. Like etterpå fikk hun jobb. Som verdens første kvinne innen sitt fagfelt.
– Jeg er selvfølgelig litt stolt over å være verdens første kvinne med fagbrev i fjernstyrte undervannfarkoster. Samtidig er det ikke noe jeg tenker på når jeg er ute på jobb, sier hun.

Playstation
Å fjernstyre undervannsfarkoster, eller ROV er som de ble kalt før, kan sammenlignes med å spille Playstation. Stikken operatørene bruker for å styre farkosten er mistenkelig lik joysticken som brukes til pc- og tv-spill. Virkeligheten er bare mye mer spennende.
Med joysticken fjernstyres undervannsfartøyenes kameraer, lys og verktøy – alt dette er utstyr som er tilpasset farkostene og de forskjellige jobbene disse skal gjøre.  
FU-operatøren må kunne mer enn å lese manualer og å ha et godt håndlag med joysticken. Operatørene må beherske navigasjon, vedlikeholde og reparere FU-farkostenes elektriske anlegg og de må kunne bruke og vedlikeholde hydraulikkanlegget.

Gretes vei til ykreslivet
Navn: Grete Gjesteland
Utdanning:
VG1 Elektro
VG2 Automatiker
FU-lærling – 2,5 år

 

Del på Facebook